Karp – tak, węgorz – nie

Nie wiesz, jaką rybę zjeść na obiad? Zajrzyj do poradnika WWF, a przyczynisz się do uratowania ginących gatunków 

WWF, czyli międzynarodowa organizacja ekologiczna apeluje, by kupować i spożywać właściwe gatunki ryb. W przeciwnym razie niektóre z nich wkrótce mogą wyginąć. Z raportem wiąże się wydanie poradnika „Jaka ryba na obiad?”.

W książce znajdziemy trzy kategorie ryb: zieloną, żółtą i czerwoną. W ostatniej znajdują się między innymi: łosoś bałtycki, halibut atlantycki, sola, węgorz czy tuńczyk błękitnopłetwy. Są to gatunki zagrożone wyginięciem. Do ich przeżycia niezbędne jest ograniczenie połowu, a co za tym idzie – sprzedaży i konsumpcji. Spożywanie ryb z listy żółtej (halibut mniejszy, gładzica, łosoś hodowlany, mintaj) powinno zostać zmniejszone, ponieważ ich połów szkodzi środowisku naturalnemu. Bez obaw można za to jeść ryby z kategorii zielonej takie jak: dorsz bałtycki, karp, łosoś pacyficzny, makrela czy szczupak.

Działalność WFF-u w dziedzinie rybołówstwa nie ogranicza się do wydanej książki. „Żywe zasoby mórz i oceanów są nadmiernie eksploatowane, a lokalne społeczności zależne od rybołówstwa walczą o przetrwanie.” – czytamy w adresowanej do posłów Parlamentu Europejskiego petycji stworzonej przez World Wide Fund for Nature. Każdy z nas może poprzeć postulat i zwiększyć szanse na zaostrzenie prawa w tej dziedzinie.

wff.jpg

Najpiękniejsze Jarmarki Bożonarodzeniowe
Sezon na odwiedzanie Jarmarków Bożonarodzeniowych właśnie się rozpoczął. Gdzie najlepiej...
Zabłocie tracone. Fotografie
Fotografie obiektów usuwanych z mapy poprzemysłowej dzielnicy Krakowa: "Zabłocie tracone...
Okiem fotografa
Michael Freeman to uznana marka na rynku książek fotograficznych. Jego...
Oburzająco nudna Golgota
Pokazy spektaklu „Golgota Picnic” Rodrigo Garcii wywołały prawdziwą burzę, dzieląc...
Rue de Paris
Czuliście kiedyś, że powinniście urodzić się w innej epoce, kilkadziesiąt...