jose-ignacio-pompe-s-Z-h0fEiBM-unsplash

Konsumpcja mięsa rośnie

Roślinne alternatywy tracą na popularności, a mięso i wędliny odzyskują pozycję. W 2024 roku klienci przeznaczyli na nie 34 miliardy złotych, co stanowi wzrost o 3,6% w porównaniu do roku poprzedniego – donosi „Rzeczpospolita”. Choć rynek mięsa i wędlin wzrósł o 3,6% pod względem wartości, nie wynika to wyłącznie ze wzrostu cen. Wzrost ilościowy dla wędlin wyniósł niecałe 0,3%, a dla mięsa czerwonego – 1% – pokazują dane firmy badawczej Consumer Panel Services YouGov, udostępnione przez „Rzeczpospolitą”.

„Wzrost cen oraz zmiany w preferencjach żywieniowych sprawiły, że konsumenci zaczęli kupować mniejsze ilości mięsa i jego przetworów, a także zrezygnowali z robienia zapasów na rzecz bardziej przemyślanych zakupów. Obecnie jednak widać, że przewidywania o kryzysie tej branży były przesadzone” – stwierdził w rozmowie z dziennikiem Grzegorz Mech z firmy Consumer Panel Services YouGov.

(Fot. Unsplash)

Najpiękniejsze Jarmarki Bożonarodzeniowe
Sezon na odwiedzanie Jarmarków Bożonarodzeniowych właśnie się rozpoczął. Gdzie najlepiej...
Emisje gazów cieplarnianych w UE: stopniowa poprawa

W 2023 roku emisje gazów cieplarnianych wynikające z działalności gospodarczej...

Ceny produktów spożywczych w marcu

W marcu ceny codziennych zakupów wzrosły średnio o 6,7 proc....

Trzecia edycja Migawek "U Artystów"
Dwudziestu młodych fotografów prezentuje swoje zdjęcia na wystawie w klubokawiarni...
Gierymski i Malczewski w zaułkach Pragi Północ
Portret Henryka Walezego przy śmietniku, Hamlet polski na starym murze…...