Smaki Azji do spróbowania jesienią

Cztery lata temu wśród festiwali filmowych w Polsce zagościł nowy i to zupełnie niecodziennie. Festiwal Filmowy Pięć Smaków to inicjatywa przedstawiająca kino azjatyckie. W tym roku myślą przewodnią będzie Tajwan. Ciekawe jak smakuje.

pięćsmaków.jpg

Festiwal Filmowy Pięć Smaków założony został w 2007 roku przed fundację Arteria, będącą pozarządową organizacją stawiającą sobie za cel promowanie, upowszechnianie i rozwój kultury oraz sztuki. Na początku funkcjonował jako Przegląd Filmów Wietnamskich, rok później przekształcił się w Festiwal Filmów Wietnamskich, dopiero trzecia edycja, nazwana Kinem w Pięciu Smakach, zadecydowała o poszerzeniu horyzontów. Oficjalnym Festiwalem Filmowym jest dopiero drugi rok. Tyle samo czasu istnieje też jego pasmo główne, Focus, skupiające się na wybranym kraju. Tym razem jest nim Tajwan. Ukazany zostanie w trzech częściach:

  1. Retrospektywa wybitnego tajskiego reżysera Hou Hsiao-hsiena („Miasto smutku”, „Millenium Mambo”, „Kwiaty Szanghaju”, „Trzy miłości” oraz „Café Lumière”),
  2. Tajwańska Nowa Fala („Która tam jest godzina?” Tsai Ming-lianga, „Jedz i pij, mężczyzno i kobieto” Anga Lee oraz Terroryści” Edwarda Yanga),
  3. Nowe kino Tajwanu („7 dni odchodzenia” Liu Zi-jie i Wang Yu-lin, „No puedo vivir sin ti” Leona Daia, „Taipei Exchanges” Ya-chuana Hsiao o raz „Wędrówka dusz” Chen Wen-Pina)

Kolejnym stałym pasmem będzie Taste Of Korea, na którym zostaną zaprezentowane m.in. koreańskie filmy grozy, a także filmy jednego z najważniejszych współczesnych reżyserów koreańskich – Honga Sang-soo – oraz Nowe Kino Azji. Do tej sekcji wpisują się najnowsze produkcje z krajów takich jak Singapur, Wietnam, Filipiny. W tym roku program festiwalu po raz pierwszy obejmie kino z Japonii, a mianowicie dzieło kina samurajskiego „13 zabójców” Takashiego Miike. Inną ważną premierą Nowego Kina Azji będzie adaptacja bestsellerowej powieści Harukiego Murakamiego „Norwegian Wood” – opowieśi o miłości i trudnym dorastaniu dwudziestolatków w Japonii lat 60.

norwegianwood2.jpg

„Norwegian Wood” reż. Anh Hung Tran

Będą miały miejsce też dwie nowe sekcje – Sushi Typhoon, będące dzikim potomkiem szacownego rodzica – Nikkatsu Corporation, najstarszego studia filmowego w Japonii, które zasłynęło nie tylko pełnymi przemocy filmami gangsterskimi, ale również jako jeden z największych producentów kina erotycznego spod znaku „roman porno”. Sushi Typhoon przenosi szaleństwa poprzedniego stulecia do kolejnego wymiaru. Drugim pasmem będzie Azja w obiektywie, czyli ostatni wywiad z dziennikarzem i podróżnikiem Tiziano Terzanim oraz nietypowe spojrzenie na Phnom Penh.

Festiwal Filmowy Pięć Smaków jest szczególny ze względu na brak konkursów, które obecne są na innych tego typu wydarzeniach. Będąc wyłącznie przeglądem kina azjatyckiego nabiera wyjątkowości i staje się możliwością bliskiego spotkania prawdziwych jego fanów. A to bezcenna zasługa. W tym roku odbędzie się w trzech miastach – w dniach 19–26 października w Warszawie, 26–31 października w Krakowie oraz 12–15 listopada w Poznaniu. Więcej informacji na stronie http://www.piecsmakow.pl/