ernest-brillo-02ldN7R6shw-unsplash

Jedzenie w nocy szkodliwe dla zdrowia

Jedzenie tylko w ciągu dnia może chronić serce u osób pracujących na zmiany – wskazują badania opublikowane w „Nature Communications”.

Choć już wcześniej wiadomo było, że praca nocna wiąże się z większym ryzykiem problemów zdrowotnych, zwłaszcza sercowo-naczyniowych, nowe badania pokazują, że samo dostosowanie pory spożywania posiłków może znacząco wpłynąć na stan zdrowia.

Zespół amerykańskich i brytyjskich naukowców z Mass General Brigham (powiązanego z Harvard Medical School) oraz University of Southampton sprawdził, jak czas jedzenia wpływa na organizm w warunkach symulowanej pracy nocnej. Pomysł narodził się na podstawie wcześniejszych badań na zwierzętach, które pokazały, że jedzenie zgodne z zegarem biologicznym może ograniczyć negatywne skutki czuwania w nocy.

W badaniu udział wzięło 20 młodych, zdrowych ochotników, którzy przez dwa tygodnie przebywali w warunkach laboratoryjnych, pozbawieni jakichkolwiek wskazówek dotyczących pory dnia – bez dostępu do światła dziennego, zegarków czy urządzeń elektronicznych. Miało to na celu pełne odizolowanie wpływu rytmu dobowego od czynników zewnętrznych.

Uczestników podzielono na dwie grupy: jedna spożywała posiłki zarówno w dzień, jak i w nocy (jak dzieje się to zwykle w przypadku pracy zmianowej), druga – wyłącznie w ciągu dnia. Obie grupy miały taki sam harmonogram snu i drzemek oraz jadły identyczne porcje i produkty.

Jak wyjaśnia prof. Frank A.J.L. Scheer z Brigham and Women’s Hospital, wcześniejsze badania pokazały, że zaburzenie rytmu dobowego zwiększa ryzyko chorób serca. Celem tego nowego badania było sprawdzenie, czy odpowiednie zaplanowanie posiłków może ograniczyć to ryzyko.

I rzeczywiście – u osób, które jadły również w nocy, po symulowanej nocnej zmianie zauważono wzrost wskaźników ryzyka sercowo-naczyniowego, takich jak podwyższone ciśnienie krwi czy wyższy poziom białek sprzyjających powstawaniu zakrzepów. Tymczasem u uczestników jedzących tylko w ciągu dnia, mimo identycznej ilości snu i jedzenia, poziom ryzyka pozostał bez zmian.

– To jedzenie w określonym czasie było głównym czynnikiem wpływającym na wyniki – podkreśliła dr Sarah Chellappa z University of Southampton, współautorka publikacji.

Naukowcy przypominają, że w nadchodzących latach liczba urządzeń medycznych i technologii noszonych na ciele – takich jak rozruszniki serca czy sensory monitorujące zdrowie – znacznie wzrośnie. Dlatego coraz większe znaczenie będzie miało zrozumienie, jak rytm biologiczny wpływa na zdrowie, zwłaszcza u osób funkcjonujących poza typowym cyklem dnia i nocy.

Link do badania: https://www.nature.com/articles/s41467-025-57846-y

(za: Nauka w Polsce)

(fot. Ernest Brillo na Unsplash)

Najpiękniejsze Jarmarki Bożonarodzeniowe
Sezon na odwiedzanie Jarmarków Bożonarodzeniowych właśnie się rozpoczął. Gdzie najlepiej...
Horst Faas nie żyje
Legenda fotografii wojennej, dwukrotny laureat Pulitzera zmarł 10 maja, miał...
Imperium pornografii Larrego Flynta — czy taki sam sukces osiągnąłby w Polsce/Europie? 

Trzeba przyznać, że stworzenie magazynu pornograficznego to całkiem niecodzienny pomysł...

Najniższe bezrobocie – w Polsce?

Eurostat poinformował we wtorek, że stopa bezrobocia w Polsce, po...

Smaki Portugalii – czyli o paru rarytasach z ojczyzny Vasco da Gamy
Niedawno po raz pierwszy miałam okazję odwiedzić Portugalię. Wybrałam się...