kristiana-pinne-3mEXrWRGElA-unsplash

Co dalej z kakao?

Zmiany klimatyczne stanowią zagrożenie dla globalnej produkcji kakao, jednak istnieją sposoby, by temu zapobiec, w tym m.in. ręczne zapylanie – informuje czasopismo „Communications Earth & Environment”.

Kakao, uprawiane w tropikach, stanowi źródło utrzymania dla od czterech do sześciu milionów małych rolników. Bez niego nie istniałby globalny przemysł czekoladowy, którego wartość przekracza 100 miliardów dolarów rocznie.

Międzynarodowe badania prowadzone przez naukowców z University of Oxford, we współpracy z Westlake University w Chinach, Universidade Estadual de Santa Cruz w Brazylii oraz Uniwersytetem w Getyndze w Niemczech, zwróciły uwagę na poważne zagrożenia dla produkcji kakao związane ze zmianami klimatycznymi.

Jednak autorzy badania wskazali również na rozwiązania związane z zarządzaniem gospodarstwem, które mogą zarówno zwiększyć odporność upraw kakao na zmiany klimatu, jak i poprawić ich wydajność bez konieczności wycinania lasów.

Badania przeprowadzono w trzech krajach: Brazylii, Ghanie i Indonezji, które łącznie odpowiadają za 33% światowej produkcji kakao. Ustalono kluczowe czynniki wpływające na plony tej uprawy, a wyniki pokazały, że zwiększenie zapylania ponad obecny poziom mogłoby podnieść plony o 20%.

Z tego wynika, że obecny poziom zapylania na wielu plantacjach kakao jest niewystarczający, by uzyskać pełny potencjał plonów. Niemniej jednak, w regionach, gdzie temperatury były wyższe o nawet 7 stopni Celsjusza, plony kakao spadły o 20-31%, co podkreśla wrażliwość upraw na rosnące temperatury związane ze zmianami klimatycznymi.

„Kakao jest zapylane przez małe owady, takie jak meszki i wciornastki, i zaskakujące jest, że w wielu przypadkach zapylanie jest po prostu niewystarczające, aby uzyskać pełny plon” – zauważył dr Acheampong Atta-Boateng, współautor badania, który niedawno uzyskał doktorat na Oxfordzie.

Aby wspierać zrównoważoną produkcję kakao, autorzy zalecają stosowanie praktyk, takich jak utrzymywanie ściółki liściowej i innej biomasy w podszycie, zachowanie materii organicznej gleby, zapewnienie umiarkowanego cienia oraz ograniczenie stosowania środków chemicznych. Takie działania nie tylko wspierają liczebność zapylających owadów, ale także pomagają regulować temperatury na plantacjach oraz poprawiają zdrowie gleby, zapewniając długoterminową odporność upraw.

(Fot. Unsplash)

Najpiękniejsze Jarmarki Bożonarodzeniowe
Sezon na odwiedzanie Jarmarków Bożonarodzeniowych właśnie się rozpoczął. Gdzie najlepiej...
Weekend po warszawsku

Stolica w ciągu całego roku otwiera przed mieszkańcami wiele możliwości...

Baletowe transmisje z Teatru Balshoi
Kino Praha zaprasza na balet w najlepszym wydaniu. Do kwietnia...
Teatr za drobne

Wyjście do warszawskiego teatru to wydatek rzędu przynajmniej kilkudziesięciu złotych,...

Niewinność lat 90.
Kiedy powstała warszawska scena hip-hopowa, jak napisać scenariusz do filmu...