nrd-D6Tu_L3chLE-unsplash

Ceny produktów spożywczych w marcu

W marcu ceny codziennych zakupów wzrosły średnio o 6,7 proc. w porównaniu z tym samym miesiącem ubiegłego roku – wynika z raportu „Indeks cen w sklepach detalicznych” przygotowanego przez UCE Research i Uniwersytet WSB Merito. Autorzy badania zwracają uwagę, że marcowy wzrost cen był wyższy niż w dwóch poprzednich miesiącach – w styczniu odnotowano podwyżkę na poziomie 5,9 proc., a w lutym 5,8 proc. rok do roku.

Specjaliści z Uniwersytetu WSB Merito zauważyli, że ceny produktów codziennego użytku w sklepach rosną szybciej niż ogólny poziom inflacji, który według Krajowej Izby Gospodarczej wyniósł w marcu 4,9 proc. Co więcej, tempo wzrostu cen nadal przyspiesza.

– Wzrostowy trend utrzymuje się już od dłuższego czasu. Przedświąteczny okres sprzyja zwiększonemu popytowi, zwłaszcza na artykuły spożywcze. W kwietniu można spodziewać się dalszych podwyżek cen, szczególnie produktów niezbędnych do przygotowania potraw wielkanocnych, takich jak mięso, tłuszcze, oleje, owoce i warzywa – wskazuje dr Justyna Rybacka z Uniwersytetu WSB Merito.

Najwyższy wzrost cen w marcu odnotowano ponownie w kategorii artykułów tłuszczowych – takich jak masło, margaryna i olej – których ceny wzrosły średnio o 16,6 proc. rok do roku (w lutym było to 16,1 proc.). Szczególnie mocno podrożało masło – o 27,4 proc. rdr., choć tempo wzrostu było nieco niższe niż w lutym, kiedy wyniosło 32,5 proc.

Na drugim miejscu w rankingu znalazły się owoce, których ceny wzrosły średnio o 13,6 proc. rdr. (dla porównania w lutym – 10,7 proc.). Eksperci tłumaczą, że wynika to z kończących się zapasów w krajowych chłodniach oraz wysokich kosztów transportu i magazynowania importowanych produktów. Sytuacja powinna się unormować po pojawieniu się na rynku tegorocznych zbiorów, o ile nie wystąpią niekorzystne zjawiska pogodowe, które mogłyby wpłynąć na ich wielkość.

Trzecie miejsce pod względem wzrostu cen zajęły napoje bezalkoholowe – ich ceny wzrosły w marcu o 12,9 proc. rok do roku, podczas gdy w lutym było to 9,8 proc.

Jedyną kategorią produktów, w której w marcu zanotowano spadek cen, były produkty sypkie, takie jak cukier, mąka czy sól. Ich ceny obniżyły się średnio o 1,2 proc. w porównaniu z marcem ubiegłego roku. Podobny, choć nieco mniejszy spadek – o 0,4 proc. rdr – odnotowano już w lutym. Głównym czynnikiem wpływającym na obniżkę w tej grupie jest spadek cen cukru, który na rynku hurtowym potaniał w ujęciu rocznym o kilkanaście procent.

(za: PAP)

(fot. nrd na Unsplash)

Najpiękniejsze Jarmarki Bożonarodzeniowe
Sezon na odwiedzanie Jarmarków Bożonarodzeniowych właśnie się rozpoczął. Gdzie najlepiej...
Obcy język YouTube’a

Zazwyczaj na opanowanie języka obcego potrzeba kilku lat, dlatego warto...

Brytyjczycy potrafią zrobić dobry serial – recenzja „Dojrzewania”
Od kilku dni ze wszystkich stron bombarduje nas wizerunek nastoletniego...
W mroku elektroniki

Bardzo skutecznie podsycali apetyt na swoją nową płytę. Singiel Raj...

Siedem razy tak – recenzja książki Aleksandry i Jacka Pawlickich Siedem razy świat

Siedem razy świat to magiczna podróż przez kontynenty, kultury, historie...