Do 20 marca można się zgłaszać na warsztaty mediowe na temat żywności. Warsztaty skierowane są do studentów dziennikarstwa, dziennikarzy obywatelskich, blogerów i innych osób, które chcą poszerzyć swoją wiedzę o systemie żywnościowym i dzielić się nią w mediach.
Wraz z zaproszonymi dziennikarzami, Przemysławem Wielgoszem i Romanem Kurkiewiczem (b. redaktor naczelny „Przekroju”), organizatorzy poszukają odpowiedzi na pytania:
- Czy na świecie brakuje jedzenia czy jest go za dużo?
- Czy rolnictwo przemysłowe jest bardziej wydajne niż małoobszarowe?
- Czym jest suwerenność żywnościowa?
- Jaka jest jakość przekazów na temat żywności i rolnictwa, którymi karmią nas masowe media?
- Czy obywatele i konsumenci mają jakikolwiek wpływ na jakość żywności i los rolników?
- Jak tworzyć materiały dziennikarskie dotyczące kwestii żywności i krajów globalnego Południa tak, by były strawne, a jednocześnie rzetelne?
Instytut Odpowiedzialności Globalnej – będący organizatorem warsztatów – zamiast suchego wykładu proponuje zwięzłą prezentację problemu, obszerną dyskusję i warsztat, w którym najważniejsza jest pomysłowość i aktywność uczestników.
Po warsztatach uczestnicy będą mogli realizować międzynarodową kampanię medialną na rzecz zrównoważonego rolnictwa „Time To Seed” oraz wziąć udział w konkursie na tekst dziennikarski, w którym nagrodą jest staż w mediach o wartości do 15 tys. złotych.
Zapisy trwają do 20 marca. Liczba miejsc ograniczona. Program i zapisy: www.igo.org.pl/warsztaty. Warsztaty odbędą się 23 marca.