Magazyn PDF

Portal studentów Wydziału Dziennikarstwa, Informacji i Bibliologii UW

media

Warsztaty mediowe o żywności

Do 20 marca można się zgłaszać na warsztaty mediowe na temat żywności. Warsztaty skierowane są do studentów dziennikarstwa, dziennikarzy obywatelskich, blogerów i innych osób, które chcą poszerzyć swoją wiedzę o systemie żywnościowym i dzielić się nią w mediach.

578017_543655502322347_1914757676_n.jpg

Wraz z zaproszonymi dziennikarzami, Przemysławem Wielgoszem i Romanem Kurkiewiczem (b. redaktor naczelny „Przekroju”), organizatorzy poszukają odpowiedzi na pytania:

  • Czy na świecie brakuje jedzenia czy jest go za dużo?
  • Czy rolnictwo przemysłowe jest bardziej wydajne niż małoobszarowe?
  • Czym jest suwerenność żywnościowa?
  • Jaka jest jakość przekazów na temat żywności i rolnictwa, którymi karmią nas masowe media?
  • Czy obywatele i konsumenci mają jakikolwiek wpływ na jakość żywności i los rolników?
  • Jak tworzyć materiały dziennikarskie dotyczące kwestii żywności i krajów globalnego Południa tak, by były strawne, a jednocześnie rzetelne?

Instytut Odpowiedzialności Globalnej – będący organizatorem warsztatów – zamiast suchego wykładu proponuje zwięzłą prezentację problemu, obszerną dyskusję i warsztat, w którym najważniejsza jest pomysłowość i aktywność uczestników. 
Po warsztatach uczestnicy będą mogli realizować międzynarodową kampanię medialną na rzecz zrównoważonego rolnictwa „Time To Seed” oraz wziąć udział w konkursie na tekst dziennikarski, w którym nagrodą jest staż w mediach o wartości do 15 tys. złotych.

Zapisy trwają do 20 marca. Liczba miejsc ograniczona. Program i zapisy: www.igo.org.pl/warsztaty. Warsztaty odbędą się 23 marca.