Spożywanie większych ilości czarnej herbaty, jagód, owoców cytrusowych i jabłek może sprzyjać zdrowszemu starzeniu się – informuje czasopismo „Nucleic Acids Research”.
Zespół naukowców z Edith Cowan University w Australii, Queen’s University Belfast w Irlandii Północnej oraz Harvard T.H. Chan School of Public Health w USA wykazał, że dieta bogata we flawonoidy może zmniejszyć ryzyko wystąpienia kluczowych problemów zdrowotnych związanych ze starzeniem się, takich jak kruchość organizmu, osłabienie sprawności fizycznej czy pogorszenie stanu psychicznego.
Kruchość, termin używany w medycynie, odnosi się do seniorów szczególnie podatnych na negatywne skutki starzenia – takich jak upadki, utrata samodzielności, hospitalizacje czy konieczność stałej opieki. Osoby te często cierpią na słabość mięśni, schorzenia stawów, pogorszenie wzroku, słuchu oraz pamięci. Zmagają się również z trudnościami w poruszaniu się i codziennym funkcjonowaniu.
Jak podkreśliła dr Nicola Bondonno z Edith Cowan University, celem współczesnej medycyny jest nie tylko wydłużenie życia, ale również zapewnienie jego dobrej jakości przez jak najdłuższy czas. Przypomniała, że wcześniejsze badania wykazały związek między większym spożyciem flawonoidów a dłuższym życiem i niższym ryzykiem chorób przewlekłych, takich jak demencja, cukrzyca czy choroby serca. Najnowsze badanie potwierdza, że osoby spożywające więcej flawonoidów starzeją się w sposób zdrowszy.
Analizie poddano dane zebrane przez 24 lata od ponad 62 tysięcy kobiet i niemal 24 tysięcy mężczyzn. Kobiety, które spożywały najwięcej flawonoidów, miały o 15% mniejsze ryzyko wystąpienia kruchości, o 12% niższe ryzyko ograniczenia sprawności fizycznej i również o 12% niższe ryzyko pogorszenia zdrowia psychicznego w porównaniu z kobietami, które spożywały ich najmniej. U mężczyzn zaobserwowano słabsze zależności, choć wyższe spożycie flawonoidów także wiązało się z lepszym zdrowiem psychicznym.
Według profesor Aedin Cassidy z Queen’s University Belfast, flawonoidy pomagają ograniczyć stres oksydacyjny i stany zapalne, wspierają krążenie oraz pomagają zachować masę mięśniową – wszystkie te czynniki mają znaczenie w zapobieganiu kruchości oraz w utrzymaniu sprawności fizycznej i psychicznej w starszym wieku. Regularne spożywanie produktów bogatych w flawonoidy, takich jak jagody, jabłka, czerwone wino, pomarańcze czy herbata, może zatem wspierać zdrowsze starzenie się. Mocniejsze zależności u kobiet mogą wynikać z różnic w czasie obserwacji, ale potrzebne są dalsze badania, by jednoznacznie wyjaśnić wpływ płci na te wyniki.
(za: Nauka w Polsce)
(fot. Ruslan Sikunov on Unsplash)