drew-jemmett-qEcWgrTG578-unsplash

Badacze ostrzegają: mikroplastik w herbacie

W czasie parzenia herbaty tradycyjne torebki mogą uwalniać miliardy cząsteczek mikroplastiku – wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Universitat Autònoma de Barcelona (Hiszpania). Cząsteczki te są wchłaniane przez komórki jelitowe, a niektóre z nich docierają nawet do jądra komórkowego.

Zespół badaczy zwraca uwagę, że zanieczyszczenie plastikiem to rosnące wyzwanie ekologiczne, które ma coraz większy wpływ na zdrowie ludzi, w tym przyszłych pokoleń. Opakowania żywności są głównym źródłem mikro- i nanoplastiku, a ludzie narażeni są na nie głównie poprzez inhalację i spożycie.

Alba Garcia, jedna z autorek badania, podkreśla, że badania te stanowią istotny krok w zrozumieniu potencjalnych skutków mikro- i nanoplastiku dla zdrowia ludzkiego.

Naukowcy poszli o krok dalej, barwiąc cząstki plastiku i poddając je działaniu różnych komórek jelitowych. Wykazali, że komórki produkujące śluz miały największą zdolność do wchłaniania plastiku, a niektóre cząsteczki przedostawały się do jądra komórkowego, w którym znajduje się materiał genetyczny.

Naukowcy apelują również o opracowanie standardów testowych do oceny zanieczyszczeń plastikiem w opakowaniach żywności oraz wprowadzenie regulacji prawnych, które skutecznie ograniczą to zanieczyszczenie, aby chronić zdrowie publiczne i zapewnić bezpieczeństwo żywności w obliczu rosnącego użycia plastiku.

(Fot. Unsplash)

Najpiękniejsze Jarmarki Bożonarodzeniowe
Sezon na odwiedzanie Jarmarków Bożonarodzeniowych właśnie się rozpoczął. Gdzie najlepiej...
Marzec po francusku

Jeżeli język Moliera to dla ciebie niezrozumiały szereg łamańców językowych,...

7 grzechów głównych w fotografii: Nadmiar

W pierwszym wywiadzie o wszechobecnym nadmiarze, poszukiwaniu indywidualności oraz o...

Znikający sklep
Nie trzeba być „fashion victim”, by interesować się modą. Odzież...
Maciej Orłoś spotka się ze studentami
Od ponad dwudziestu lat prowadzi Teleexpres. O swojej zawodowej drodze...