W Stanach Zjednoczonych wiele osób w średnim i starszym wieku – szczególnie kobiet należących do pokolenia X – wykazuje symptomy uzależnienia od żywności ultraprzetworzonej, jak podaje czasopismo „Addiction”.
Badacze z Uniwersytetu Michigan przeanalizowali reprezentatywne dane ogólnokrajowe, pochodzące od ponad 2000 starszych Amerykanów, zebrane w ramach badania U-M National Poll on Healthy Aging.
Z analizy wynika, że 21% kobiet i 10% mężczyzn z pokolenia X oraz późnych przedstawicieli wyżu demograficznego (Baby Boomers), obecnie mających 50–60 kilka lat, spełnia kryteria uzależnienia od wysoko przetworzonej żywności.
To właśnie to pokolenie jako pierwsze dorastało w środowisku nasyconym tego typu produktami – bogatymi w tłuszcz, cukier, sól i sztuczne dodatki smakowe. W dzieciństwie i młodości zetknęli się z falą rozpowszechnienia żywności zaprojektowanej z myślą o jak największej atrakcyjności.
Poziom uzależnienia od tego typu jedzenia wśród tej grupy jest wyraźnie wyższy niż u osób, które dorastały wcześniej i miały kontakt z ultraprzetworzoną żywnością dopiero jako dorośli. W grupie wiekowej 65–80 lat jedynie 12% kobiet i 4% mężczyzn spełnia kryteria uzależnienia od takich produktów.
(za: Nauka w Polsce)
(fot. Pexels on Pixabay)