glen-carrie-JdvMWkvRi8E-unsplash

Mleko dobre na raka?

Zgodnie z badaniami brytyjskich naukowców opublikowanymi w „Nature Communications”, dzienna porcja wapnia zawarta w szklance mleka może zmniejszać ryzyko raka jelita grubego, podczas gdy spożywanie mięsa i alkoholu zwiększa to ryzyko. Badacze z Uniwersytetu Oksfordzkiego oraz Cancer Research UK przeanalizowali dane dotyczące zwyczajów żywieniowych 542 778 kobiet w Wielkiej Brytanii, wśród których stwierdzono 12 251 przypadków raka jelita grubego. Według ich odkryć, spożycie 300 mg wapnia dziennie, co odpowiada dużej szklance mleka, obniża ryzyko zachorowania na tę chorobę o 17%.

Najważniejsza w diecie jest zawartość wapnia, który ma działanie ochronne przed rakiem jelita grubego. Jeśli chodzi o produkty mleczne, to ich główną zaletą jest właśnie obecność wapnia – mówi dr Karen Papier z Uniwersytetu Oksfordzkiego, główny autor badania.

Specjalistka podkreśla, że płatki śniadaniowe, owoce, produkty pełnoziarniste, a także węglowodany, błonnik i witamina C również mają właściwości ochronne przed rakiem jelita grubego, jednak ich wpływ jest mniejszy niż ten wynikający z wapnia zawartego w mleku.

(Fot. Unsplash)

Najpiękniejsze Jarmarki Bożonarodzeniowe
Sezon na odwiedzanie Jarmarków Bożonarodzeniowych właśnie się rozpoczął. Gdzie najlepiej...
Wystawa Jana Grabka
Zapraszamy na wystawę naszego redakcyjnego kolegi Jana Grabka. Polska Akcja...
Nic nie jest niemożliwe

Kino arabskie wciąż boryka się z cenzurą, wielu reżyserów ucieka...

Rozświetlony wieczór

Do Bożego Narodzenia został jeszcze miesiąc, jednak już teraz można...

Wojna tygodników trwa
Rywalizacja między „Wprostem” a „Newsweekiem” staje się coraz bardziej zawzięta....