drew-jemmett-qEcWgrTG578-unsplash

Badacze ostrzegają: mikroplastik w herbacie

W czasie parzenia herbaty tradycyjne torebki mogą uwalniać miliardy cząsteczek mikroplastiku – wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Universitat Autònoma de Barcelona (Hiszpania). Cząsteczki te są wchłaniane przez komórki jelitowe, a niektóre z nich docierają nawet do jądra komórkowego.

Zespół badaczy zwraca uwagę, że zanieczyszczenie plastikiem to rosnące wyzwanie ekologiczne, które ma coraz większy wpływ na zdrowie ludzi, w tym przyszłych pokoleń. Opakowania żywności są głównym źródłem mikro- i nanoplastiku, a ludzie narażeni są na nie głównie poprzez inhalację i spożycie.

Alba Garcia, jedna z autorek badania, podkreśla, że badania te stanowią istotny krok w zrozumieniu potencjalnych skutków mikro- i nanoplastiku dla zdrowia ludzkiego.

Naukowcy poszli o krok dalej, barwiąc cząstki plastiku i poddając je działaniu różnych komórek jelitowych. Wykazali, że komórki produkujące śluz miały największą zdolność do wchłaniania plastiku, a niektóre cząsteczki przedostawały się do jądra komórkowego, w którym znajduje się materiał genetyczny.

Naukowcy apelują również o opracowanie standardów testowych do oceny zanieczyszczeń plastikiem w opakowaniach żywności oraz wprowadzenie regulacji prawnych, które skutecznie ograniczą to zanieczyszczenie, aby chronić zdrowie publiczne i zapewnić bezpieczeństwo żywności w obliczu rosnącego użycia plastiku.

(Fot. Unsplash)

Najpiękniejsze Jarmarki Bożonarodzeniowe
Sezon na odwiedzanie Jarmarków Bożonarodzeniowych właśnie się rozpoczął. Gdzie najlepiej...
Jeźdźcy wolności
Jeźdźcy wolności W Stanach Zjednoczonych luty zwany jest „miesiącem czarnej...
Fotoporadnik: nieudany eksperyment
Synteza przepisu kulinarnego i fotoporadnika – jeden z naszych fotografów...
Dżungla

To nie jest miejsce dla każdego. Jeśli tam wchodzisz, decydujesz...

„-50 procent!” – Dałbyś się skusić?

Zapytaliśmy młodych ludzi o to, co najczęściej kupują na wyprzedażach...