food-1283108_1280

Uzależnieni od ultraprzetworzonej żywności

W Stanach Zjednoczonych wiele osób w średnim i starszym wieku – szczególnie kobiet należących do pokolenia X – wykazuje symptomy uzależnienia od żywności ultraprzetworzonej, jak podaje czasopismo „Addiction”.

Badacze z Uniwersytetu Michigan przeanalizowali reprezentatywne dane ogólnokrajowe, pochodzące od ponad 2000 starszych Amerykanów, zebrane w ramach badania U-M National Poll on Healthy Aging.

Z analizy wynika, że 21% kobiet i 10% mężczyzn z pokolenia X oraz późnych przedstawicieli wyżu demograficznego (Baby Boomers), obecnie mających 50–60 kilka lat, spełnia kryteria uzależnienia od wysoko przetworzonej żywności.

To właśnie to pokolenie jako pierwsze dorastało w środowisku nasyconym tego typu produktami – bogatymi w tłuszcz, cukier, sól i sztuczne dodatki smakowe. W dzieciństwie i młodości zetknęli się z falą rozpowszechnienia żywności zaprojektowanej z myślą o jak największej atrakcyjności.

Poziom uzależnienia od tego typu jedzenia wśród tej grupy jest wyraźnie wyższy niż u osób, które dorastały wcześniej i miały kontakt z ultraprzetworzoną żywnością dopiero jako dorośli. W grupie wiekowej 65–80 lat jedynie 12% kobiet i 4% mężczyzn spełnia kryteria uzależnienia od takich produktów.

(za: Nauka w Polsce)

(fot. Pexels on Pixabay)

Najpiękniejsze Jarmarki Bożonarodzeniowe
Sezon na odwiedzanie Jarmarków Bożonarodzeniowych właśnie się rozpoczął. Gdzie najlepiej...
Centrum Sztuki Współczesnej porusza najważniejszy temat XXI wieku

Zniszczenia na naszej planecie stają się nieodwracalne, a Ziemia nie...

"Rejs" z Houellebecqiem
Paradokument Guillaume’a Nicloux nawiązuje do rzekomego zaginięcia sławnego francuskiego w...
KRRiT odnowiła koncesję Telewizji Trwam
W drodze uchwały Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji przedłużyła koncesję...
Pochwała prowincji
Najciekawsze tegoroczne wydarzenie fotograficzne objawiło się w Bielsku–Białej, mieście urzekającym...