karolina-kolodziejczak-WJDsVFwPjRk-unsplash

Cena pączków stabilna

Pomimo wzrostu kosztów podstawowych składników do smażenia pączków, takich jak jaja, masło i mąka, BNP Paribas ocenił, że ceny pączków w tegoroczny tłusty czwartek powinny pozostać stabilne. Z kolei koszty cukru i oleju spadły, co obniży wydatki piekarni.

„Choć ceny niektórych składników ciasta pączkowego znacznie wzrosły w zeszłym roku, sytuacja w wielu kategoriach produktowych jest stosunkowo stabilna w porównaniu z latami ubiegłymi” – podał BNP Paribas. Zwrócono uwagę, że mąka, zgodnie z danymi Ministerstwa Rolnictwa, w styczniu podrożała o 4% w porównaniu do stycznia ubiegłego roku.

Zdaniem Szymańskiej-Wrzos, stabilizacja sytuacji na niektórych rynkach pomoże ograniczyć ewentualne podwyżki cen pączków, mimo wzrostu kosztów składników. „Koszt surowca do produkcji najprostszego pączka może wzrosnąć o około 5-7% w porównaniu do ubiegłego roku, w zależności od przepisu i jakości używanych materiałów. Przygotowanie pączków w domu również może okazać się droższe niż rok temu” – zauważyła.

(fot. Karolina Kołodziejczak on Unsplash)

Najpiękniejsze Jarmarki Bożonarodzeniowe
Sezon na odwiedzanie Jarmarków Bożonarodzeniowych właśnie się rozpoczął. Gdzie najlepiej...
DuckDuckGo wyszukiwarka przyszłości
Wyszukiwarka DuckDuckGo, która nie śledzi swoich użytkowników zdobywa coraz większą...
Uniwersytet międzynarodowego języka
„Uniwersytet Esperanto” to projekt mający na celu popularyzację międzynarodowego języka...
ChatGPT ma konkurencję
Stany Zjednoczone nie są już głównym graczem na rynku systemów...
O przyjemności słów kilka
8 lutego pojawił się w sprzedaży drugi numer „Chimery”. Magazynu...